Jak usunąć Facebooka - skuteczne usunięcie FB na stałe

Radek Król 08.02.2019
Jak usunąć Facebooka - skuteczne usunięcie FB na stałe

Facebook nie ma ostatnio dobrej prasy. Nie ma miesiąca, żeby mediów nie obiegała informacja o kolejnej aferze związanej z tym największym serwisem społecznościowym. Większość z nich dotyczy poważnych naruszeń prywatności użytkowników. W związku z tym coraz więcej osób decyduje się żeby usunąć Facebooka na stałe. W tym poradniku wyjaśniamy krok po kroku jak to zrobić - za pośrednictwem strony oraz aplikacji.

Oprócz usunięcia konta na Facebooku serwis umożliwia też jego dezaktywację - nie usuwamy wtedy konta i naszych danych z serwerów, ale przestają być one powszechnie widoczne dla innych. W tej sytuacji żeby ponownie aktywować konto, wystarczy zalogować się na Facebooka.

Pamiętaj jednak, że nawet jeżeli usuniesz konto na Facebooku, to Twoje dane wciąż będą dostępne w innych serwisach należących do Marka Zuckenberga - np. Instagramie czy WhatsAppie.

Dezaktywacja konta na FB - co ją charakteryzuje?

W odróżnieniu od całkowitego usunięcia konta na Facebooku, podczas dezaktywacji nasze konto będzie zachowywać się następująco:

  • można się na nie zalogować w dowolnym momencie, co zakończy dezaktywację
  • podczas trwania dezaktywacji inni użytkownicy nie mogą wyświetlaćTwojego profilu
  • nie można znaleźć Twojego profilu przy pomocy wyszukiwarki FB
  • część informacji jest widoczna w serwisie (znajomi widzą Cię na listach znajomych, administratorzy grup widzą Twoje wpisy)
  • nie wpływa to na działanie Messengera- możesz rozmawiać, jest widoczne Twoje zdjęcie, można Cię wyszukiwać w Messengerze żeby wysyłać wiadomość

Z czym wiąże się usuwanie konta FB na stałe?

Decydując się na usunięcie konta na Facebooku musimy liczyć się z tym, że cały proces przebiegnie następująco:

  • usunięcie konta nastąpi dopiero 30 dni po zgłoszeniu (do tego czasu można przerwać ten proces logując się na konto)
  • usuwanie niektórych danych na serwerach Facebooka potrwa nawet do 90 dni
  • wraz z usunięciem konta utracimy dostęp do Messengera
  • wiadomości wysłane z naszego konta np. do znajomych wciąż będą widoczne na ich kontach
  • kopie niektórych danych z dziennika, pozbawione informacji pozwalających na identyfikację użytkownika mogą wciąż pozostać na serwerach FB

Jak usunąć konto na FB przez stronę internetową - krok po kroku

Żeby usunąć konto na Facebooku trzeba w pierwszej kolejności na nie się zalogować. Dostęp do panelu, w którym możemy usunąć konto jest możliwy na dwa sposoby. Klikając na bezpośredni link do usunięcia FB to https://www.facebook.com/help/delete_account lub wybierając odpowiednie opcje w ustawieniach konta.

Aby wejść w opcję usunięcia konta przy pomocy ustawień profilu należy:

  1. Kliknąć trójkąt w prawym górnym rogu i w rozwiniętym menu wybrać opcję Ustawienia.
  2. W lewej kolumnie z wyborem różnych opcji wybrać "Twoje informacje na Facebooku".
  3. Na stronie która się wyświetli wybrać opcję Zobacz przy "Usuń konto i informacje"
    Opcja Twoje informacje na Facebooku
  4. Na stronie, która się wyświetli będziemy mogli przeprowadzić kilka czynności przed usunięciem konta - pobrać zdjęcia czy np. dodać administratorów stron.
  5. Jeżeli jesteśmy już zdecydowani klikamy na "Usuń konto"

Jeżeli zmienimy zdanie, możemy przerwać proces usuwanie logując się na konto w ciągu 30 dni.

Jak usunąć Facebooka przez aplikację (telefon, tablet) - krok po kroku

Konto na FB można również usunąć przez aplikację mobilną. W tym celu:

  1. Wchodzimy w menu klikając trzy kreski w lewym dolnym rogu.
  2. Szukamy opcji "Ustawienia i prywatność" i naciskamy ją - rozwinie się kilka różnych opcji - wybieramy "Ustawienia".
    Usuwanie FB przez aplikację - krok 1
  3. W Ustawieniach szukamy sekcji "Twoje informacje na Facebooku". Znajdziemy tam opcję "Własność i kontrola konta", którą wybieramy.
    Usuwanie FB przez aplikację - krok 2
  4. Wyświetlą nam się różne opcje, wśród których będzie "Dezaktywacja i usuwanie konta" - wybieramy ją.
    Usuwanie FB przez aplikację - krok 3
  5. Będziemy teraz mogli zdecydować czy chcemy konto tylko dezaktywować czy usunąć na stałe. Wybieramy "Usuwanie konta".
    Usuwanie FB przez aplikację - krok 4
  6. Po przejściu usuwania i potwierdzeniu wszystkie pozostaje jeszcze usunięcie aplikacji mobilnej z telefonu lub tabletu.

Dezaktywacja konta na Facebooku

Dezaktywacja konta jest stosunkowo prostym procesem. Należy:

  1. Kliknąć trójkąt w prawym górnym rogu i w rozwiniętym menu wybrać opcję Ustawienia.
  2. W lewej kolumnie z wyborem różnych opcji wybrać "Ogólne".
  3. Na stronie która się wyświetli wybrać opcję Edytuj przy "Zarządzaj kontem".
  4. W opcjach, które się rozwiną wybrać "Dezaktywuj konto"
  5. Wyświetli się strona z różnymi informacjami niezbędnymi do przeprowadzenia dezaktywacji. Musimy zdecydować się np. co stanie się ze stronami których jesteśmy jedynymi administratorami, grupami czy innymi usługami, z których korzystamy w ramach Facebooka.
  6. Wybieramy odpowiednie opcje i klikamy "Dezaktywacja".

Jeżeli będziemy chcieli ponownie aktywować konto - wystarczy się na nie zalogować.

Czytaj również: